fbpx

Книги

Висококачествен
книгопечат

# Книгопечатът като престиж

Печатът на книги е демонстрация на печатарско майсторство. Печатница Пасат Прес се гордее с обширно портфолио от високопрофилни издания. Компанията е специализирана в производството на пълноцветни книги. Въпреки че книгите са резултат на художествената визия и майсторство, една от най-ценните им черти е постоянството на информацията, която съдържат.

# Да съдиш книга по корицата

Корицата на книгата е порталът към нейното съдържание. На практика, корицата описва целта на книгата. Независимо дали е предназначена за художествено изразяване или търговска употреба, книгата изисква корица, която да допълва съдържанието ѝ. Поради тази причина, печатница Пасат Прес предлага множество варианти на изработка на корици. Това включва твърди корици, меки корици и хибридни. Всеки един от вариантите е съвместим с редица методи за скрепване и довършителни процедури.

# Книги с твърди корици

Книгите с твърди корици са архетипното печатно произведение. Те се отличават с широк формат и обемно многоцветно съдържание, здраво скрепено с изящната корица. Тези книги са създадени, за да впечатляват и да издържат столетия. Производството на книги с твърда корица е сериозно и изискващо прецизност и печатарско майсторство начинание.

# Книги с меки корици

Книгите с меки корици са много ефективен и икономичен начин за предаването на информация през времето и географското пространство. Този модел книга е популярен в цял свят заради своите удобства и лесен пренос. Макар и по-леки от еквивалентите им с твърди корици, книгите с меки корици също са много издръжливи. Тяхната трайност е гарантирана от изключително силна скрепваща съставка. Меките корици са идеална среда за реализиране както на големи по обем търговски издания, така и на самостоятелни творчески проекти в ограничени бройки.

# Книгата може да има различни предназначения

Точно както в случая с „брошура“, думата „книга“ е всеобхватен термин, който обозначава печатния продукт, а не неговото съдържание. В това отношение, книгата може да служи като експозиция за художествен проект, търговски каталог или техническо ръководство. Поради тази причина изборът на вариант на корицата и метода на скрепване е желателно да следват целта, за която е предназначена книгата. Препоръчително е решението за метода на подвързване и това за дебелината на корицата да бъдат взети след като броят на страниците е ясен.

# Хибридни корици

Пасат Прес предлага специална хибридна корица, която съчетава силните страни на класическите твърди корици с тези на по-леките меки корици. Хибридната корица е изключително жилава, но не включва тежка мукава, както в случая на твърдите корици. Вместо това хибридната корица е изработена от лек бял картон. Здравината на изделието се дължи на прегънати навътре криле. Крилете придават на корицата не само невероятна здравина, но и вид на изделие от висок клас.

# Стъпка 1: Нуждаем се от описание на Вашия проект

Искате да отпечатате книга? За да ви помогнем, първо трябва да знаем характеристиките на вашия проект. Моля, изпратете следната информация чрез формуляра по-долу или на management@passatpress.com :

 • Тип книга – твърди или меки корици
 • Размери
 • Наличие на файлове за печат (Да / Не)
 • Тираж (или брой от версия)
 • Брой страници (съдържание + корицата)
 • Вид и тегло на хартията за, съответно, корицата и съдържанието
 • Настройка за печат на корицата и съдържанието (напр. CMYK двустранно + надпечатен лак)
 • Довършителни работи на покритието (напр. ламиниране / преге / метален ефект – топъл печат/ селективен UV-лак)
 • Скрепване (напр. лепене / концево шиене)
 • Всякаква допълнителна информация

Използвайки тази информация, можем да Ви изпратим оферта или технически съвет. Ако не сте сигурни за дадена характеристика на продукта или стартирате проекта си от нула, не се колебайте да се свържете с нас и да ни разкажете повече за Вашите цели.

Заявете ценова оферта

# Техники за подвързване на книги, предлагани от Пасат Прес

Предназначението и обемът на книгата определят подходящите методи за подвързване. Броят на страниците и дебелината на хартията също играят важна роля в процеса. Пасат Прес предлага няколко изключително трайни и изключително надеждни техники за подвързване на книги:

Скрепване с прав гръб (PUR): Този метод на скрепване включва прилагането на изключително силно полиуретаново лепило. Мотодът е подходящ за издания със средна дебелина. Мотодът е подходящ за издания със средна дебелина на съдържанието.

Концево шиене: Концевото шиене е най-надеждният метод за подвързване, наличен в печатарската индустрия. То е също така и класическият метод за подвързване на книги. Изключително надеждна и изключително естетична, техниката на подвързване включва зашиването на страниците с изключително здраво книговезко влакно. Това гарантира, че крайният продукт ще издържи на изпитанието на времето.

Скрепване със спирала: Използвано почти изключително за търговски проекти, скрепването със спирала е решение, подходящо и за издания с голям брой страници. Спиралите са изключително издръжливи и могат да стиковат дори най-дебелите издания. Независимо от броя на страниците, спиралното подвързване позволява книгите да се отварят на повече от 180 градуса.

# Довършителни процедури

Наред с гореописаните методи за подвързване, Пасат Прес предлага широка гама от довършителни процедури. Някои от тези процедури са подходящи както за корицата, така и за страниците със съдържание. Списъкът на стандартните довършителни процеси включва:

Ламиниране: Тази процедура включва нанасяне на твърд прозрачен защитен слой, който добавя копринен или гланцов ефект към отпечатаните страници (специални ламинати като “кадифе” и Anti-Scratch също се предлагат при запитване). Освен че представлява визуално подобрение, ламинатът придава на книгата допълнителна твърдост и защита. Ламинирането се препоръчва за всички книги с голям брой страници.

Релеф / Преге: Това е процес, който добавя текстура към хартиената повърхност. Текстурата подчертава специфични елементи от дизайна на корицата на книга. Ефектът се постига с помощта на матрица и щамповаща преса – напълно автоматизиран процес в Пасат Прес.

Метален ефект: Целта на този процес, известен също като топъл печат, е възпроизвеждането на естествен метален блясък. Този ефект се постига чрез нагрято клише и метално фолио. Популярните метални ефекти включват злато, сребро, мед и бронз. Вариантите на блясък „полиран“ и „матов“ са налични за всеки метал. Топлият печат е подходящ както за кориците, така и за гърба на книгата.

Селективен UV лак: Това е прозрачно покритие с висок гланц (или мат), което подчертава определени визуални компоненти от цялостния дизайн. Селективният, или частичен, UV лак покрива само специално подбрани елементи. Това е значително отклонение от ламинирането, което обхваща цялата повърхност. Има два варианта на селективен UV лак – плоско 2D покритие и обемно 3D покритие – и двете напълно подходящи дори за най-изтънчените дизайнерски решения.

Лазерно рязане: В Пасат Прес кориците могат да бъдат фино изрязани с помощта на високо прецизен лазер. Тази процедура осигурява удивителен визуален ефект и бележи пресечна точка между печатната и лазерната технологии. Технологията за лазерно рязане е напълно подходяща за издания от най-високо качество.

Ръчни процедури: Списъкът на стандартните довършителни процедури не изчерпва всички довършителни процедури, предлагани от Пасат Прес Печатницата предлага широка гама от специализирани ръчни довършителни процеси. Примерите включват добавяне на ленти, еластични или магнитни затвори, перфорация на разделители и т.н.

# Производството на книги в Пасат Прес е популярно в различни области:

Печатница Пасат Прес се радва на производствена линия, посветена на книгопечата. Производството следва спецификациите на клиента по отношение на визуалния дизайн, предпочитанията за печат и метода на подвързване. Множество търговски и обществени организации се снабдяват с книги, произведени от Пасат Прес. По-голямата част от тези организации работят в следните области:

 • Изкуство и фотография
 • Култура
 • Дизайн
 • Реклама
 • Развлечения
 • Наука
 • Начин на живот и свободно време